Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Жовтень » 19 » 14 жовтня 2016 р.Б. в храмі відбувся урочистий концерт
11:15
14 жовтня 2016 р.Б. в храмі відбувся урочистий концерт

В актовому залі катехитичної школи храму свв. Володимира і Ольги 14 жовтня з нагоди свята Покрови Пресвятої Богородиці і Дня захисника України відбувся урочистий концерт. У ньому взяли участь: церковний хор храму  ( художній керівник і головний диригент п. Богдан Корінь) та представники спільноти «Благословення». Ведучий  - п. Богдан Заблоцький.

Концерт присвячено пам’яті героя України Василя Сліпака та всіх полеглих за волю України. В цей же день біля СШ №46 ім. В.Чорновола було посвячено меморіальну дошку  парафіянину , воїну, співаку і герою Василю Сліпаку.

                     Розпочав захід парох храму о. Богдан Чабан:

"Слава Ісусу Христу!  Сьогодні ми маємо свято Покрови Пресвятої Богородиці, і святкуємо день Української армії. Також ми вшановуємо пам'ять парафіянина Василя Сліпака, який воював у зоні АТО, загинув,... який став Героєм України. Разом з тим згадуємо сьогодні інші історичні моменти, адже впродовж багатьох віків ми боролися, повставали, противились неволі загарбників. Наші прагнення жити у вільній державі нарешті справджуються, нині ми будуємо таку нову, вільну Україну. Ворог зі сходу атакує, намагається знову нав’язати своє ярмо, але ми з цим не можемо годитися, народ повстав, на сході України наша армія відстоює нашу незалежність.

Волелюбна і сильна українська нація достойна бути вільною, жити у своїй, Богом даній державі. Поки - що того не відбулося, але ми віримо, що зможемо дійти до мети, пройти цей шлях, як колись ізраїльський народ прямував до тої обітованої землі крізь пустелю. І ми теж дійдемо до тої кращої долі, але зараз ще мусимо боротися, нашу армію підтримувати, допомагати, щоб спільними силами завершити цю війну і відбудувати добрий лад у країні."

                         п. Богдан Заблоцький, ведучий:

"...Хотів би нагадати, що нині не лише свято Покрови Пресвятої Богородиці, а й знаменний рік, бо у серпні цього року ми відзначили 25 років незалежності України, відзначаємо цього року 160 років від дня народження Івана Франка, 150 років від дня народження Михайла Грушевського. Такий букет важливих подій повинен бути відзначений... Згадаймо наразі пророчі рядки Івана Франка: «Довго нас недоля жерла, досі нас наруга жре, а ми крикнем -Ще не вмерла, ще не вмерла і не вмре!»

Хор виконав гімн України  та інші твори, серед яких:

- «Славімо Тройцю Пресвяту» (Ми образ є Божий і Божа подоба і суть наша - розум, любов, доброта тож мудрістю серця й душею славімо цей дар, що нам Трійця дала Пресвята);

- «Кво вадіс», як відгомін на відомий роман Генрика Сінкевича;

- «Кому возопію, Владичице», молитовне звернення до Богородиці;

- «Плине кача по Тисині», - майданівську пісню хор виконував  з  відеоколажем зі світлин  Василя Сліпака.

                       о. Петро Гарасимчук:

"Слава Ісусу Христу!  Зазвичай я не є багатослівний, але про героїв потрібно казати. «Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться», «Немає більшої любові за ту, коли хто душу свою кладе за друзів своїх». Василя я знав змалечку, бачив як він ходив до церкви, постійно зустрічався з ним, пізніше як він відвідував спільноту «Віра і світло». Він заслуговує, щоб з нього брати приклад, як любити Церкву, як любити країну, як любити друзів, як дати приклад іншим. Я як дивився на нього, то завжди бачив у ньому нову людину. Наше покоління виростало у «червоному», пострадянському суспільстві, а він був якимось інакшим. Василя я зустрічав у Львові і в молодшому віці, і тепер, останні роки. Він був інакший, ніж інші. Це була людина європейської формації, прикладом того, до чого тепер ми прагнемо наблизитись у своїх змінах, у змінах нашого суспільства. Тепер я собі усвідомлюю сутність його геройства. Мого тата рідний брат, за часів боротьби УПА з окупантами, був оточений енкаведистами. Знаючи, що йому відомо багато інформації про побратимів, вирішив підірвати себе гранатою, щоб ця інформація не була вибита з нього тортурами. Він ніби відчував свою слабкість, але то було геройство. Смерть кожного героя говорить нам, щоби ми, ті що залишились при житті, знали, як треба любити свою Матір Україну.

Василь все залишив. Він був молодий, але все поклав заради Батьківщини. Я на початку сказав «Блаженні миротворці…» - немає людини без гріха, але Бог нагороджує тих, які віддають життя за друзів. Василь був миротворцем, і поклав життя за ближніх. Василь своїм життям звеличував неньку Україну, звеличував своїх батьків, він повинен залишитись прикладом у наших серцях, прикладом святості. У нинішній день захисника Батьківщини ми можемо тільки сказати: «Слава тобі Василю, слава тобі, герою. Герої не вмирають. Ми тебе пам’ятаємо, і будемо пам’ятати у своїх молитвах. Адже він не тільки тут жив і життя віддав за нас, але він живе у вічності, тож згадуймо його у своїх молитвах."

Завершився концерт подякою і благословенням о. Богдана Калатина та молитвою "Боже, великий єдиний".

Переглядів: 261 | Додав: Vadum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

УГКЦ Храм Свв. Володимира і Ольги © 2017