Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Жовтень » 12 » Посвячення каплиці священомученика блаженного Миколая Чарнецького
13:34
Посвячення каплиці священомученика блаженного Миколая Чарнецького

21 вересня 2014 р.Б. на свято Різдва Пресвятої Богородиці, на перехресті вулиць Володимира Великиго та В. Симоненка, було посвячено каплицю свщ. Миколая Чарнецького,  що збудована на місці  його першого поховання.

«Ми сьогодні зібралися, щоб посвятити цю новозбудовану каплицю, побудовану для Божої слави, нашого спасіння, а також для пошани блаженного Миколи Чарнецького. Він був добрим пастиром, жив у минулому столітті, творив і зазнав великих переслідувань. М. Чарнецький був жертвою того безбожного комуністичного режиму, який відійшов у минуле, але хоче повернутися знов…

Зараз Владика є у потойбічному світі, його Церква оголосила блаженним. Він молиться за нашу Церкву, за  народ. Наші вірні так полюбили його, що перебування Миколая Чарнецького  ще тут в могилі стало місцем для паломництва. До нього приходили, просили заступництва, і багато хто отримав допомогу через його молитви.

Микола Чарнецький був похований на цвинтарі, що тут знаходився – в районі поліклініки (точного місця поховання не знаємо), потім, покійні вже священики отець Василь Притула і отець Михайло Винницький, перенесли тіло Владики на Личаківський цвинтар, де він тривалий час перебував. Тепер мощі блаженного знаходяться в Храмі св. Йософата, що на вулиці Замарстинівській.

Зараз ми зібралися, щоб вшанувати його пам'ять, згадати великі заслуги задля Божої слави і свого народу. Він залишається тим великим подвижником на Христовій ниві і молиться за нас, закликає нас, щоб ми завжди були вірні Богові в різних обставинах нашого життя. Впродовж історії християнства вірні часто попадали у складні ситуації, було багато переслідувань. За часи комунізму Україна зазнала великого зла. І в сьогоднішній час ми повинні утвердитися у вірі, пам’ятати, що Бог з нами, що віра наша є найціннішим скарбом, а Церква наша – духовна твердиня, яку ми повинні любити. Церква перебуває в єдності з Апостольським престолом, іде разом з народом. Наші владики ішли походом проти зла та несправедливості, вони не боялись переслідувань і в’язниць. Таким був і великий в любові до свого народу Микола Чарнецький.

Молячись тут в каплиці, будемо просити його, щоб він заступався у нинішні небезпечні часи війни в Україні, щоб випросив у Бога для нашого народу, для України примирення і припинення кровопролиття. Своїм прикладом Владика закликає нас бути вірними Всемогучому Богові, відстоювати завжди правду, свято і праведно жити, будувати наше життя земне і вічне на тих правдах Божих. Амінь» - із проповіді пароха о. мітрата Богдана Чабана.

По завершенні посвячення каплиці ім. блаженного М. Чарнецького, отець Богдан висловив слова подяки причетним до її побудови:

«Сьогодні ми стоїмо на порозі посвяченої каплиці, але перед тим вона будувалася, споруджувалась і пережила багато труднощів.

Хочу перш за все подякувати тим, які спричинились до тієї святої справи, а особливо пані Анні Ільницькій, бо зведення цієї каплиці - це її ініціатива, її праця і добра воля. Пані Анна була наполеглива і невтомна, багато років добивалась, оббивала пороги міської Ради, поки ця справа не увінчалась успіхом. Наша церква її в цьому сприяла і підтримувала. Також дякуємо пану Андрію і його робітникам, пану Андріану Гутнику, директору Аква-парку «Пляж», який зробив біля каплички благоустрій, виконробу храму пану Роману Федику- за його допомогу. Всім велика подяка за працю та підтримку. Нехай Господь Бог благословить міцним здоров"ям та щедрими ласками, а блаженний Микола Чарнецький, на честь якого ця капличка побудована, вислуховує  ваші молитви. Многая і благая літа !»

Завершив свято о. Іван Коломієць, адміністратор храму Різдва св. Івана Хрестителя та колишній сотрудник нашого храму :

«Здавалось,  нащо будувати храм маленький, якщо поруч храм великий. Але Господь Бог сказав до Ізраїлю: « Збудуйте Мені святиню, щоб Я перебував між вами.» В тому є великий сенс, щоби більша чи менша святиня, чи навіть хрест на роздоріжжі, чи фігура, приурочена будь-якій події:  історичній, геройській – вона має велике значення для нас тим, що привертає нашу з вами увагу або до тих людей, які вчинили якийсь геройський вчинок, або до самого Бога, який є уособленням тієї великої любові, яку Він виявив до нас. І з тої великої любові до людини, до свого сотворіння, віддав своє життя на Хрест, і той Хрест називаємо Животворним. Бо ми з Нього черпаємо любов, і хочемо у зворотньому напрямку виявити свою любов. І дуже добре, що серед нас є такі окремі постаті, які мають особливу любов, особливу пошану до Господа  і святих, такі як п. Анна, завдяки якій і звелась та чудова каплиця...»

Ми повинні наслідувати Христа,

Бо носимо ім’я Христа – ми християни.

Не бійтеся, ми є в руках Божих.

Всім каже Боже Провидіння,

І ніколи зло не може взяти верх

Над Добром.   (Блажений Миколай Чарнецький)

 Більше фотографій у фотоальбомі   сайту

 

Переглядів: 898 | Додав: Vadum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

УГКЦ Храм Свв. Володимира і Ольги © 2017